Thursday 8 September 2011

Hercegovački tronožac



Već danima pokušavam napisati novi post, ali posao mi nikako ne dopušta, pa sam tek danas ulovila malo vremena da i ovo podijelim s vama.

Nikada prije nisam radila decoupage na namještaju, pa me nemojte preoštro ocjenjivati :))

Pred više godina dobila sam na poklon ovaj tronožac. Rečeno mi je da je to tradicionalni i autohtoni komad namještaja u Hercegovini. Rađen je od punog drveta, pretpostavljam da je hrastovina u pitanju, grubo je tesan i s malo ukrasa na naslonu.
Dugo nisam znala kuda bi s njim pa je, jadnik, završio na balkonu u funkciji police za cvijeće. Kiša, vjetar, snijeg, vlaga, sunce, voda od zalijevanja cvijeća - učinili su svoje. Kako je u originalu bio premazan nekakvim vrlo neotpornim lakom (moguće da je i to nešto tradicionalno i home made), cijeli se izljuskao, velikim dijelom i pocrnio te postao vrlo ružan.

Neki će vjerojatno pomisliti kako sam ga na neki naičin ovim preuređenjem i uništila, ali ono što je mene vodilo je činjenica da mi se u originalnom izdanju nikako nije uklapao u uređenje stana, pa da ne propadne - krenula sam u akciju...

Prvo sam ga pobrusila i oprala, pa prebojala bijelom akrilnom bojom i na kraju na sjedište zalijepila moju omiljenu salvetu (imamo je na svemu i svačemu ;)). Kada se posušilo posprejala sam brzo sušećim akrilnim lakom.

Sada ima počasno mjesto kod TV komode, a moj sin rado sjedi na njemu, pa uništila autohtonost ili ne - dobili smo i estetski i funkcionalni komad namještaja.




Žao mi je jedino što sam negdje izgubila fotke izvornog stanja...ovako mogu samo reći da je bio vrlo smeđi s pocrnjelim flekovima :)) A grbe i poneki mjehurić se na sreću, na fotkama ne vide.....

16 comments:

  1. Moram priznati da nikada nisam vidjela ovakav primjerak stolice, neobičan i originalan sam po sebi... baš izvrsna stolica!
    A salvetica u kombinaciji s bijelom bojom i tvoj makeover po meni su pun pogodak:)) Ma baš ti zavidim na ovako lijepom unikatu..

    ReplyDelete
  2. Ma najvažnije od svega je da sad ovaj tronožac izgleda lijepo i da koristi i to najmanje naružuje njegovu autohtonost. Šteta je bila kad je stajao zaboravljen na balkonu i kad je vrijeme radilo svoje od njega. Ovako baš krasno izgleda.

    ReplyDelete
  3. Prekrasno si ga uredila, sve pohvale!Famozan makeover!

    Lijep pozdrav i ugodan vikend:)

    ReplyDelete
  4. Tronozac ti je prelijep, ja sam uvijek ZA makeover:-)

    ReplyDelete
  5. Kad sam počela čitati tradicionalni, autohtoni, od punog drva...pomislila sam si - ajoj zašto mu je to uradila - no nakon tvog pojašnjenja odahnula sam jer ipak si napravila dobru stvar i sviđa mi se!!!

    ReplyDelete
  6. Kakav tronožac :) Zgodan je postao! A zašto ima tako uzak naslon? Ima li to neku posebnu funkciju?

    ReplyDelete
  7. Prvi put vidim takav tronožac.I stvarno si ga lijepo uredila.Ja sam uvijek za promjenu ako neka stvar ničemu ne služi,a nakon makeovera dobije posebnu ulogu!

    ReplyDelete
  8. hvala svima, drago mi je da vam se sviđa :*

    @Sanja - mene je u jednom trenutku ulovila panika kad sam shvatila da je ovo vjerojatno jedna od onih stvari koju ne bi trebalo dirati, ali kad sam završila taj osjećaj je nestao ;))

    @an. - nemam pojma, cijeli dizajn je čudan :)) Inače ta stolica je vrlo teška i izuzetno nestabilna. Ako sjedneš na nju imalo sastrane i prema natrag imaš sve šanse pasti jer se prevrće. Pretpostavljam da je uzak naslon radi nekakve ravnoteže, a i da te usmjeri kad se naslanjaš u sredinu kako ne bi pala :)

    ReplyDelete
  9. za nešto si prvi put radila, meni izgleda strava, baš mi je fora ovaj tronožac, i kako je sve ispalo, mislim boja, salvetna tehnika, ma sve super se uklopilo, eto pohvale! :)

    ReplyDelete
  10. Autohton ili ne, ma si ga super sredila.
    I boja i salveta sve ti je na mistu....
    super.

    ReplyDelete
  11. Nisam nikad vidjela ovakav tronožac, nemam pojma kakav je u originalu, ali ovako uređen je predivan!!

    ReplyDelete
  12. Uništila?! ne znam kako je izgledao, ali sada izgleda kao iz nekog časopisa sa dizjnerskim namještajem! znaš da je to sada u modi, kombinacija starog i novog. Stvarno je odličan :)

    ReplyDelete
  13. Predivno... totalno volim kad se nešto "staro" uz malo intervencije pretvori u moderan i funkcionalan komad... super izgleda :)

    ReplyDelete
  14. Dobra stolica,
    Pozdrav mira iz Indonezije

    ReplyDelete
  15. Savršen izgled stare stvari za novo doba :))

    ReplyDelete