Thursday, 12 January 2012

Dnevni boravak i naše nove jastučnice


Ovdje se malo nazire stari zid
Uređivali smo i preuređivali dnevni boravak ove jeseni. Nije još ni približno gotovo ali s obzirom da će kupnja nove kutne garniture morati pričekati neka bolja vremena - može i ovako :))

Dugo vremena zid je bio obojan u nekakvu čokolino smeđu boju na koju sam spužvom nanijela zlatni pigment. Bio je krasan, pogotovo u jutarnjim satima kad je istočno sunce sjalo direktno na njega i davalo bakreni sjaj...no, nakon nekoliko godina, dosadio nam je, postao je nekako pretežak i agresivan pa smo se zaželjeli malo jednostavnosti (koliko sam ja već sposobna biti jednostavna).

Prebojali smo ga u čisto bijelo i na tu podlogu povukli jednu, oko 25 cm visoku crtu u boji pijeska kojom su inače obojani ostali zidovi boravka. Na nju smo stavili barokni uzorak pomoću šablone. Uzorak je prvo bojan u bijelo, te je na njega spužvicom utapkan bijeli biserni pigment (mora se nešto presijavati...no ipak diskretno ;)).

Škrinja koja nam služi kao 'coffee table', u originalu je kofer mog djeda kada je na početku II. svjetskog rata odlazio od kuće. Kasnije je služio kao škrinja za drva, a onda sam ga preotela, očistila od crvotočine i uljane boje kojom je bio obojan, metalne okove obojala crnom bojom za metal, a drvo u običnu lazurnu boju mahagonija pomiješanu s bojom oraha. Unutrašnjost je u nekakvoj ludoj plavo-zelenoj, poput nafte, sedefastoj boji...također lazurnoj. Sada na njemu osim osnovne namjene odmaramo noge (zato je jastučić tamo), a unutra je pohranjen višak posteljine.

Crni ormarić je od drugih bake i djede...ima oko 130 godina i bio je dio ogromnog dnevnog boravka kojeg na žalost nisam uspjela spasiti. Njega nismo dirali, originalno je obojan, i podosta izlizan...i najbolji je takav. U njemu su sakrivene aktualne igračke mog sina.Proći će vjerojatno još dosta vremena da sipunimo cijelu listu želja koje smo namijenili boravku, no morat ćemo redom...iliti kunu po kunu...

Kako piše u naslovu - nove jastučnice, jedno je od prvih pokušaja stvaranja onoga što smo započeli i moj prvi okršaj s ovim načinom bojanja tkanine.

Kupila sam platnene jastučnice za neke smiješne novce, mislim da je bilo 10 kuna po komadu. Materijal je grub i podsjeća na jutu, ali je ipak finiji. Tkanje je dosta rijetko i prozračno, a boja bijele kave/natur.
Kako patim na određenu dozu kiča u svemu, tako sam ga morala smjestiti i na jastučnice.
Na Internetu sam pronašla uzorke krune i kristalnog lustera (moja sve javnija opsesija, s obzirom da ih imamo već tri u stanu, a jedan je ni manje ni više u kupaonici :D), isprintala (običan 80 gr. A4), izrezala (muko moja...) i pomoću pik-trake zalijepila na jastučnice. Uzela sam crnu boju za pamuk (onu perivu do 60 stupnjeva) i natapkala ju obilato preko šablone, pazeći jedino da se ne podlije pod nju. Kad se osušilo, prepeglala sam pomoću jedne kuhinjske krpe i to je bilo to....sad sam u potrazi za još takvih jastučnica jer me kopka napraviti ih još :))


2 comments:

  1. meni ti je bijela boja imperativ, eventualno neka svijetla bež, tak da mi je ovo super. i onaj crni ormarić je ekstra!

    ReplyDelete
  2. Jastučnice su genijalne! Jesi ih prala već, kako se boja drži (ja često koristim boje za tkaninu, ali one mašinske iz dm-a - ili si i ti tu koristila)? Savršeni su ovi komadi od didova i baka, pravo malo bogatstvo imate u dnevnom! Lip je ovakav kakav je sad, a bit će još lipši kad ga dovršite :)

    P.S. šteta što nisi slikala boravak prije pa da vidimo razliku

    ReplyDelete